Cukiernik

Branżowa Szkoła I stopnia – Cukiernik

 

(3 - LETNIA)

Kwalifikacje:

 

 SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

 

Lubisz przygody ze sztuką cukierniczą?

Jesteś pomysłowy, kreatywny?

Posiadasz zdolności manualne?

 

To idealny kierunek dla Ciebie!!!

 

Wybierając naukę w  zawodzie: cukiernik, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:

 

  • produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych
  • projektowania i wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
  • stosowania receptur cukierniczych
  • obsługiwania nowoczesnych urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych.
  • przechowywania i utrwalania żywności
  • prowadzenia własnej działalność gospodarczej

 

 

Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii cukierniczej
  • możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
    (: kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy itp.)
  • możesz rozwijać swoją kreatywność  uczestnicząc  w konkursach cukierniczych
  • praktyka zawodowa w kl I 2 dni, w kl II 2 dni, w kl III 2 dniw renomowanych zakładach cukierniczych - jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych
  • dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ -  wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej

 

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik znajdziesz pracę jako.:

 

  • cukiernik
  • mistrz sztuki cukierniczej
  • pracownik deserowni, tortowni
  • pracownik zakładów produkujący artykuły cukiernicze, wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze
  • będziesz prowadzić własny zakład cukierniczy


Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia

Możesz  kontynuować edukację w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać kolejną kwalifikację zawodową (SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych) lub nowy zawód  TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI .