Cukiernik
Branżowa Szkoła I stopnia – Cukiernik
(3 - LETNIA)
Kwalifikacje:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Lubisz przygody ze sztuką cukierniczą?
Jesteś pomysłowy, kreatywny?
Posiadasz zdolności manualne?
To idealny kierunek dla Ciebie!!!
Wybierając naukę w zawodzie: cukiernik, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:
- produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych
- projektowania i wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- stosowania receptur cukierniczych
- obsługiwania nowoczesnych urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych.
- przechowywania i utrwalania żywności
- prowadzenia własnej działalność gospodarczej
Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii cukierniczej
- możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
(: kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy itp.) - możesz rozwijać swoją kreatywność uczestnicząc w konkursach cukierniczych
- praktyka zawodowa w kl I 2 dni, w kl II 2 dni, w kl III 2 dni, w renomowanych zakładach cukierniczych - jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych
- dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik znajdziesz pracę jako.:
- cukiernik
- mistrz sztuki cukierniczej
- pracownik deserowni, tortowni
- pracownik zakładów produkujący artykuły cukiernicze, wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze
- będziesz prowadzić własny zakład cukierniczy
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia
Możesz kontynuować edukację w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać kolejną kwalifikację zawodową (SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych) lub nowy zawód TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI .