Kelner
Branżowa Szkoła I stopnia – Kelner
(3 - LETNIA)
Kwalifikacje:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Lubisz pracę z ludźmi?
Jesteś życzliwy, uprzejmy?
Posiadasz wysoką kulturę osobistą?
To idealny kierunek dla Ciebie!!!
Wybierając naukę w zawodzie: kelner, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:
- profesjonalnego wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem i obsługą gości;
- przygotowania sal na imprezy okolicznościowe
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- stosowania technik nakrywania stołu
- sztuki barmańskiej, baristycznej
- rozliczania usług kelnerskich
- prowadzenia własnej działalność gospodarczej
Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej oraz pracowni obsługi konsumenta
- możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
(: kurs barmański, baristy, carvingu, somaliera itp.) - możesz rozwijać swoją kreatywność uczestnicząc w konkursach gastronomicznych
- praktyka zawodowa w kl I 2 dni, w kl II 2 dni, w kl III 2 dni, odbywa się w renomowanych zakładach gastronomicznych, hotelach – jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
- dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kelner znajdziesz pracę jako.:
- kelner
- kierownik sali
- bufetowy
- barman
- barista
- somalier
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia
Możesz kontynuować edukację w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać kolejną kwalifikację zawodową (HGT.11. Organizowanie usług gastronomicznych) lub nowy zawód TECHNIK USŁUG KELNERSKICH