Kucharz
Branżowa Szkoła I stopnia – Kucharz
(3 - LETNIA)
Kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?
Jesteś pomysłowy, kreatywny?
Posiadasz wrażliwość smakową?
To idealny kierunek dla Ciebie!!!
Wybierając naukę w zawodzie: kucharz, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:
- przygotowywania, dekoracji i wydawania potraw oraz napojów
- przechowywania i utrwalania żywności
- stosowania receptur gastronomicznych
- obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- prowadzenia własnej działalność gospodarczej
Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej
- możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
(: kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy itp.) - możesz rozwijać swoją kreatywność uczestnicząc w konkursach gastronomicznych
- zajęcia praktyczne odbędziesz w warsztacie szkolnym wyposażonym w nowoczesne urządzenia gastronomiczne
- umiejętności zawodowe nabędziesz w rzeczywistych warunkach produkcyjnych, sporządzając potrawy dla gości z zewnątrz oraz uczniów naszej szkoły
- dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz znajdziesz pracę jako.:
- kucharz
- szef kuchni
- mistrz sztuki kulinarnej
- garmażer
- pracownik usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- będziesz prowadzić własną działalność gospodarczej
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia
Możesz kontynuować edukację w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać kolejną kwalifikację zawodową (HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych) lub nowy zawód TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH