Realizujemy projekt społeczny "Zwolnieni z teorii". nasz temat to
“Oszczędzaj jedzenie, nie wyrzucaj!”
Dzisiaj, 15 marca odbyły się trzy prelekcje dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7
w Cieszynie, uczestniczyły w nich razem 63 osoby.
Dlaczego wybraliśmy taki temat?
Każdego roku przeciętny Polak wyrzuca do kosza 235 kg żywności. Rocznie w skali całego naszego kraju to aż 9 mln ton. Na świecie do śmieci trafia aż 1,3 mld ton żywności w ciągu roku. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Jedna trzecia żywności, która została na świecie wyprodukowana jest wyrzucana na śmieci? Jedna trzecia!
Niemarnowanie jedzenia jest dziś jednym z najważniejszych wyzwań, jakie stoi przed ludźmi.
Celem naszego projektu jest waśnie przedstawienie sposobów jak tego uniknąć albo
w znacznym stopniu ograniczyć.
Chcemy Wam pokazać, że świadome gospodarowanie żywnością może być bardzo proste, że ze składników które do tej pory traktowaliście jako coś nie jadalnego i do wyrzucenia, można zrobić smaczne i zdrowe potrawy. Przeprowadzone badania pokazały, że 72% klientów restauracji obchodzi sposób postępowania z odpadami żywnościowymi, 47% z nich jest na tyle zaniepokojonych, że byliby skłonni wydać więcej pieniędzy na jedzenie w miejscu, które aktywnie stara się ograniczać marnotrawstwo żywności. Zajmiemy sie tym problemem kompleksowo, zarówno od strony konsumenta indywidualnego jak i restauracji z których usług często korzystamy.
Jeżeli chcecie zmienić swoje nawyki, ale nie wiecie, jak zacząć to koniecznie zajrzyjcie do naszej prezentacji, jest umieszczona na stronie szkoły w zakładce Dodatkowe aktywności - Zwolnieni z Teorii.
Znajdziecie w niej garść porad dotyczących ekogotowania – dowiecie się między innymi, jak prawidłowo przechowywać żywność, czego unikać w kuchni, jak oszczędzać energię elektryczną i które produkty kupować, aby wasze posiłki były zdrowe i świeże. To prosty przewodnik po świecie mniej marnowania, zawierający praktyczne wskazówki dotyczące zrównoważonego konsumpcjonizmu oraz ciekawe dane na temat skutków marnowania jedzenia.
Jak nie marnować żywności? 10 najważniejszych zasad.
-
Jeden z największych emitentów gazów cieplarnianych.
-
5 mln ton żywności do kosza.
-
Edukacja i odpowiedzialności konsumentów.
-
Planuj zakupy i jadłospis.
-
Kupuj mądrze.
-
Przechowuj żywność właściwie.
-
Stosuj zasadę „FIFO” .
-
Zwracaj uwagę na daty.
-
Dziel się z innymi
-
Pokochaj gotowanie i niemarnowanie
Wiktoria, Helena, Szymon, Martyna, Julia, Oliwia, Natalia, Julia, Konrad, Maria
i Oliwia z 1TŻ