Pracujemy na tym, aby zachęcać uczniów szkół podstawowych do kontynuowania dalszej nauki w szkole, która oprócz matury przygotuje do wykonywania danego zawodu. Temu służy corocznie organizowany konkurs "Kulinarne Pasje". Jest on skierowany do uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych. W tym roku cieszył się on ogromnym zainteresowaniem, wpłynęło 32 prace konkursowe.
Celem konkursu było:
-
rozbudzenie w uczniach kreatywności,
-
pomysłowości oraz własnej inicjatywy przy sporządzaniu słodkich deserów.
Prace oceniano pod kątem:
-
wyglądu
-
doboru składników
-
aranżacji
-
pomysłowości i kreatywności
Jury konkursu, złożone z nauczycieli Komisji Przedmiotów Gastronomicznych zadecydowało, że nagrody dostaną:
1. miejsce Zofia Pastucha – Smok, Varvara Hrama , uczennice Zespołu Szklono - Przedszkolnego w Międzyrzeczu za deser „Witaminowa słodycz”
2. miejsce Natalia Wróblewska, uczennica Szkoły podstawowej w Ustroniu za Pistacjowe semifreddo
3. miejsce Piotr Kaczmarzyk, uczeń - Klimatycznej Szkoły Podstawowej nr 2 w Ustroniu – Tort „Borówka i Malina”
wyróżnienia otrzymują:
Cibor Beata, Natalia Omorczyk, uczennica Szkoły Podstawowej w Górkach Wielkich, za deser „Mango pychotka – prosta i słodka”
Oliwia Stokłosa, uczennica Zespół Szkolno - Przedszkolny w Międzyrzeczu, za deser Babeczki z owocami.
Maja Procner, Zosia Kamieniorz , uczennice SP 2 w Ustroniu - „Słodkość nie zna granic”
Dziękujemy wszystkim za tak liczny udział i życzymy wielu sukcesów kulinarnych!
Anna Petřek