9 lutego obchodzony był Międzynarodowy Dzień Pizzy. Włoski przysmak liczy już ponad 1000 lat. Podstawą jest zrumienione ciasto drożdżowe o chrupiących brzegach, może być cienkie jak w pizzy neapolitańskiej lub grubsze jak w pizzy sycylijskiej. Inne składniki to: pomidory, bazylia, wędliny i sery. 

Z tej okazji w Zespole Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie zorganizowano konkurs na najlepszą pizzę. Młodzież chętnie wzięła w nim udział, bo kto nie lubi pizzy. Oceniano sposób wykonania, składniki i smak. Wszystkie wyroby okazały się super. Młodzież w przygotowanie tej potrawy włożyła całe swoje serce. Najlepiej prezentowały się i smakowały: pizza Mateusza Plinty i Pawła Błahuta z kl. 2ksc uczących się w zawodzie kucharz w Branżowej Szkole I stopnia. Uczeń Kacper Mach rzucał ciastem przy formowaniu i najszybciej przygotował smaczną pizzę. Dla młodzieży to była próba zmierzenia się z tą ulubioną potrawą i świetna zabawa. 

Bożena Pieszka 

Sekcja Gastronomiczna 

 

 

AP