Miło nam poinformować, że  uczniowie klasy 2TŻ: Adrian Czapla i Jakub Holisz zdobyli III miejsce w   VIII Wojewódzkim Konkursie „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2024”. Tematem tej edycji  było „Jajo w roli głównej”. Konkurs odbył się w czwartek 21 marca 2024 r. o godz. 10:00 w Technikum nr 3 w Sosnowcu. Do rywalizacji przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego. Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie 3 porcji dania zasadniczego i 3 porcji deseru  z wykorzystaniem jaj. Profesjonalne jury w składzie: przewodniczący Paweł Śmiglewicz – szef kuchni restauracji „Szafranowy Dwór” w Czeladzi, Mateusz Skóra – szef kuchni restauracji w Hotelu „Novotel” w Katowicach,  Damian Twarduś – szef kuchni Bistro „U Mocnych”  w Kluczach, Artur Kuliński - szef kuchni i nauczyciel CKZiU w Sosnowcu, bacznie przyglądało się poczynaniom uczestników konkursu, a po upływie dwóch godzin przystąpiło do degustacji i oceny wykonanych dań głównych i deserów.  Podkreślając wysoki poziom, kreatywność kulinarną, a także bardzo dobrą organizację pracy wszystkich zespołów Jury po obradach przyznało:

- I miejsce: Zespołowi Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu w składzie: Julia Wydra i Agnieszka Szlachta za przygotowanie: „Ravioli z płynnym żółtkiem, szpinakiem i ricottą, sos holenderski i szparagi” oraz  „Zabaglione z ciastem cygaretkowym i owocami”;

II miejsce: Zespołowi Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach w składzie: Zuzanna Błażyca i Zofia Nycz za przygotowanie: „Raviolo z suszonymi pomidorami i espumą ze szparagów” oraz „Creme brulee z czarnym bzem”;

- III miejsce: Zespołowi Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie w składzie: Adrian Czapla i Jakub Holisz za przygotowanie: „Jajo po szkocku z sosem holenderskim i brokułem bimi” oraz „Fondant czekoladowy z sosem angielskim”;

Wyróżnienie dla zespołu z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mysłowicach w składzie Katarzyna Matej i Wiktoria Utzig, za przygotowanie: „Quich-Lorraine” oraz „Mus czekoladowy – Capuccino”.

 

W przygotowaniach do konkursu pomógł Pan Piotr Polak z Bistro Szara Reneta w Skoczowie, gdzie chłopcy odbywali praktyki oraz pani Katarzyna Kimszal.