Technik Technologii Żywności

TECHNIK TECHNOLIGII ŻYWNOŚCI

ze specjalnością: enologia (winoznawstwo) i piwowarstwo

(5 – LETNIE)

Kwalifikacje:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym – matematyka, chemia.

  • Lubisz przygody ze sztuką cukierniczą?
  • Chcesz być trendy na rynku pracy?
  • Jesteś pomysłowy, kreatywny?

To idealny kierunek dla Ciebie!!!

Wybierając naukę w zawodzie: technik technologii żywności, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:

  •  produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,
  •  projektowania i wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
  •  właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących,
  •  przechowywania i utrwalania żywności,
  • prowadzenia własnej działalność gospodarczej,
  • produkcji produktów spożywczych,
  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;

Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii cukierniczej,
  • możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych ( kurs somalierski, kipera piwa, barmański, baristy, carvingu, cukierniczy itp.),
  • możesz rozwijać swoją kreatywność uczestnicząc w konkursach cukierniczych,
  • praktyki zawodowe odbędziesz w renomowanych zakładach cukierniczych i przetwórczych - jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych,
  • dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej;

Tylko na tym kierunku wprowadzamy innowację – WINOZNAWSTWO (ENOLOGIA) I PIWOWARSTWO, w ramach której nabędziesz umiejętności w zakresie m. in.:

  • uprawy i przetwórstwa owoców winorośli,
  • sposobów określania składu poszczególnych gatunków wina,
  • procesów produkcji wina,
  • sposoby przechowywania wina,
  • zasadami degustacji wina i piwa,
  • sztuki warzenia piwa;

W toku prowadzonych zajęć przedstawimy Ci w fachowy ale zarazem przystępny sposób wiedzę pozwalającą rozpocząć przygodę z enologią i piwowarstwem

Eksperci badający rynek pracy są zgodni – efekt ocieplenia klimatu pozwoli produkować coraz lepsze wina i uprawiać różne odmiany winorośli.

W ostatnich latach obserwowany jest w Polsce dynamiczny rozwój branży winiarskiej i piwowarskiej. Powstają winnice, w których prowadzone są uprawy licznych odmian winorośli, a także produkowane jest wino o niepowtarzalnym bogactwie oraz różnorodności smaków i aromatów.

Pojawia się również wiele browarów rzemieślniczych, które warząc piwo w danym stylu, odtwarzają starodawne receptury oraz właściwą dla danego piwa technikę otrzymywania/warzenia.

Po ukończeniu Technikum w zawodzie technik technologii żywności ze specjalnością enologia (winoznawstwo) i piwowarstwo znajdziesz pracę jako technolog żywności, laborant w:

  • w laboratoriach przemysłu spożywczego,
  • zakładach przemysłu cukierniczego, piekarskiego,
  • na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą;