TECHNIK TECHNOLIGII ŻYWNOŚCI
ze specjalnością: enologia (winoznawstwo) i piwowarstwo
(5 – LETNIE)
Kwalifikacje:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym – matematyka, chemia.
- Lubisz przygody ze sztuką cukierniczą?
- Chcesz być trendy na rynku pracy?
- Jesteś pomysłowy, kreatywny?
To idealny kierunek dla Ciebie!!!
Wybierając naukę w zawodzie: technik technologii żywności, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:
- produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,
- projektowania i wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących,
- przechowywania i utrwalania żywności,
- prowadzenia własnej działalność gospodarczej,
- produkcji produktów spożywczych,
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;
Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii cukierniczej,
- możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych ( kurs somalierski, kipera piwa, barmański, baristy, carvingu, cukierniczy itp.),
- możesz rozwijać swoją kreatywność uczestnicząc w konkursach cukierniczych,
- praktyki zawodowe odbędziesz w renomowanych zakładach cukierniczych i przetwórczych - jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych,
- dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej;
Tylko na tym kierunku wprowadzamy innowację – WINOZNAWSTWO (ENOLOGIA) I PIWOWARSTWO, w ramach której nabędziesz umiejętności w zakresie m. in.:
- uprawy i przetwórstwa owoców winorośli,
- sposobów określania składu poszczególnych gatunków wina,
- procesów produkcji wina,
- sposoby przechowywania wina,
- zasadami degustacji wina i piwa,
- sztuki warzenia piwa;
W toku prowadzonych zajęć przedstawimy Ci w fachowy ale zarazem przystępny sposób wiedzę pozwalającą rozpocząć przygodę z enologią i piwowarstwem
Eksperci badający rynek pracy są zgodni – efekt ocieplenia klimatu pozwoli produkować coraz lepsze wina i uprawiać różne odmiany winorośli.
W ostatnich latach obserwowany jest w Polsce dynamiczny rozwój branży winiarskiej i piwowarskiej. Powstają winnice, w których prowadzone są uprawy licznych odmian winorośli, a także produkowane jest wino o niepowtarzalnym bogactwie oraz różnorodności smaków i aromatów.
Pojawia się również wiele browarów rzemieślniczych, które warząc piwo w danym stylu, odtwarzają starodawne receptury oraz właściwą dla danego piwa technikę otrzymywania/warzenia.
Po ukończeniu Technikum w zawodzie technik technologii żywności ze specjalnością enologia (winoznawstwo) i piwowarstwo znajdziesz pracę jako technolog żywności, laborant w:
- w laboratoriach przemysłu spożywczego,
- zakładach przemysłu cukierniczego, piekarskiego,
- na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
- w zakładach gastronomicznych,
- w przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
- prowadzić własną działalność gospodarczą;