Dnia 29 września w naszej szkole odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny
" Zboża najwyższej jakości i powrót do zbóż prastarych"
6 uczniów naszej szkoły w składzie: Baszczyński Kamil, Białożyt Artur z klasy1TŻ, Mateusz Sadlok i Szymon Świńczyk z klasy 3TŻP to pod opieką pani Anny Petřek oraz Cyganek Kornelia, Karolina Gwizdała z klasy 2THŻ pod opieką pani Bożeny Pieszka, wzięli udział
w konkursie piekarniczym i kulinarnym organizowanym przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia.
Młodzież przygotowywała po 6 zestawów: deseru, zupy, dania głównego z zastosowaniem zbóż oraz wypiekała 2 chleby i 15 bułek.
Uczniowie ZSEG zajęli następujące miejsca:
W kategorii piekarz:
I miejsce Kamil Baszczyński, Artur Białożyt
II miejsce Kornelia Cyganek, Karolina Gwizdała
W kategorii kucharz:
III miejsce Mateusz Sadlok i Szymon Świńczyk
Wyroby Artura i Kamila, którzy zakwalifikowali się do Konkursu Ogólnopolskiego w Łomży to : chleb staropolski na zakwasie, bułeczki: szczodraki, bułeczki drożdżowe czekoladowe oraz z czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem.
Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy.
Bożena Pieszka
AP