Dnia 29 września w naszej szkole odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

" Zboża najwyższej jakości i powrót do zbóż prastarych"

6 uczniów naszej szkoły w składzie: Baszczyński Kamil, Białożyt Artur z klasy1TŻ, Mateusz Sadlok i Szymon Świńczyk z klasy 3TŻP to pod opieką pani Anny Petřek oraz Cyganek Kornelia, Karolina Gwizdała z klasy 2THŻ pod opieką pani Bożeny Pieszka, wzięli udział

w konkursie piekarniczym i kulinarnym organizowanym przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia.

Młodzież przygotowywała po 6 zestawów: deseru, zupy, dania głównego z zastosowaniem zbóż oraz wypiekała 2 chleby i 15 bułek.

Uczniowie ZSEG zajęli następujące miejsca:

W kategorii piekarz:

I miejsce Kamil Baszczyński, Artur Białożyt

II miejsce Kornelia Cyganek, Karolina Gwizdała

W kategorii kucharz:

III miejsce Mateusz Sadlok i Szymon Świńczyk

Wyroby Artura i Kamila, którzy zakwalifikowali się do Konkursu Ogólnopolskiego w Łomży to : chleb staropolski na zakwasie, bułeczki: szczodraki, bułeczki drożdżowe czekoladowe oraz z czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem.

Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy.

Bożena Pieszka

AP